Huidige stand
(wordt een paar keer per week geüpdatet)
€20.500,- !!

Ik stap de hal binnen. Klokslag 21.00 uur dus mooi op tijd. Als het aan mijn Syrische vriend had gelegen, was ik zeker niet voor de avondklok binnen geweest. Blij dat hij was om eindelijk weer eens iemand te spreken, drong hij er steeds weer bij me op aan nog ‘even’ te gaan zitten. Maar ik was deze avond onverwurmbaar.

In gedachten verzonken rijd ik naar huis. Ik merk het pas op wanneer ik iets te hard over de zoveelste drempel knal. Onze nog altijd tevreden Mazda, keurig voorzien van winterbanden voor slechts één gelukkige winterweek, piept en kraakt als een hoogbejaarde muskusos.

Ik zie mijn Syrische vriend weer opstaan van de enige stoel in zijn woning. Ik hoor hem vertellen van zijn gevangenschap in duistere plaatsen. Opgedrongen als schapen voor de slacht in een veel te kleine cel. Wachtend op zijn beurt voor een zoveelste kettingslag. Hij trekt zijn mouw wat omhoog en toont de onderarm. Een lelijk litteken van een sigaret die daar niet zou moeten zijn, vertelt me genoeg. En mijn hart huilt mee met zijn zoveelste schrijnende verhaal.

Een mooie stem zingt me weer bij de les. ‘Door een onrechtvaardig vonnis, werd Hij weggenomen, werden wij bevrijd’. Het raakt me diep. En brengt me weer in de donkere woonkamer van mijn Syrische vriend.

Waar hij me vertelt van die zomerse ochtend. Een checkpoint, inmiddels aan gewend. Altijd ging het goed. Maar deze ochtend niet. De militair in uniform sommeert hem uit te stappen en neemt zijn onrechtvaardig besluit. Mijn Syrische vriend wordt uit het niets weggenomen uit de waan van alle dag. Vermist en door onbekenden bestempeld als dood. Rouwende familie en vrienden, hij levend in een plaats van duisternis en dood.

We hebben al even contact. Via mijn buddy bij Stichting Ontmoeting leerde ik hem kennen. Slapend in zijn auto, gescheiden van vrouw en kinderen. Dankzij de hulpverlening inmiddels met een dak boven zijn hoofd. Maar helaas wel in schulden en met huilende stemmen van het verleden in zijn hoofd. Vaak is hij enthousiast, veel ook moedeloos. De Nederlandse taal nog niet machtig. En door corona, zoals zovelen, nog meer teruggeworpen op zichzelf.

Inmiddels zit ik op de bank en schrijf de woorden van me af. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik soms twijfel aan wat ik doe. Eindeloze kilometers peddelen, door weer en wind. Maar vanavond kreeg ik opnieuw een antwoord in deze donkere kamer van mijn Syrische vriend. Jij en ik, we maken een verschil! Door te SUPPEN, te doneren en vooral te bidden om Gods nabijheid voor ons allemaal! Om de liefde en aanwezigheid van de Man van Smarten die juist in deze Lijdenstijd het ons wil zeggen: ‘door een onrechtvaardig vonnis, werd Hij weggenomen, werden wij bevrijd’ (Sela – Man van Smarten),

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *